De beste dorstlessers voor je kind

20 augustus 2018 | kinderen

Wat zijn de beste dorstlessers voor jouw kind.

Wat geef jij je kind te drinken?
De vochtbehoefte van een kind vanaf 1 jaar varieert per kind. Dit varieert van circa ¾ liter voor een kind van 1 jaar tot aan 1,5 liter voor een kind van 9 jaar.

 

Wat zijn geschikte dranken voor een kind?

Water is de beste dorstlesser voor zowel volwassenen als kinderen. Naast water is lauwwarme (vruchten)thee een prima alternatief voor de afwisseling.

Drankjes met veel suiker en zuren zijn niet goed voor het gebit. Suikers leiden tot gaatjes en zuren tasten het glazuur aan. Suikers en zuren zitten voornamelijk in frisdrank, (zelfgemaakte) vruchtensappen en zelfs light-frisdranken. Beperk het gebruik van deze drankjes bijvoorbeeld tot 1 keer op een dag of alleen in het weekend.

Het is een misvatting om te bedenken dat vruchtensappen goed zijn voor een kind. Vaak wordt gedacht dat deze dranken veel vitaminen en fruit bevat. Het eten van een stuk fruit is beter dan het drinken van sap.

Vruchtensappen (ook pakjes drinken!) bevatten veel suiker. Dit varieert van 1 klontje tot 6 klontjes suiker per pakje.

Suiker in vruchtendranken

Bron: Voedingscentrum

 

Melk draagt ook bij in de vochtvoorziening. Wanneer je naast 2 bekers halfvolle of karnemelk per dag, afhankelijk van de leeftijd, circa 4 – 6 bekers water of thee zonder suiker aan jouw kind geeft, dan krijgt jouw kind voldoende vocht binnen.

In de supermarkt zijn ook zuiveldranken verkrijgbaar. Helaas is een zuiveldrank geen goed alternatief voor melk. Zuiveldranken zijn gezoet en bevatten jammer genoeg ook veel suiker.

Suiker in zuiveldranken

Bron: Voedingscentrum

Hoe stimuleer je je kind om water te drinken?

Om water en vruchtenthee zonder suiker aantrekkelijk te maken voor een kind, kun je:

  • Aardbeien of schijfjes komkommer aan een karaf water toevoegen. (Pas op met citroen, limoen en sinaasappel; deze zijn ook zuur.)
  • Gekleurde ijsklontjes toevoegen aan een glas water.
  • Een leuke beker of fles voor je kind gebruiken.

Zorg ervoor dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt als je op pad gaat. Zo leer je je kind water drinken op het moment dat je erop uit gaat.

Zet thuis altijd een beker water neer voor je kind zodat je kind altijd water kan drinken op het moment dat hij/zij dorst heeft.

Wanneer je jouw kind wel eens een zuur drankje (vruchtensap, energydrank, (light) frisdrank) geeft, laat jouw kind deze dan met een rietje drinken zodat het drankje niet te lang in de mond blijft. Zuren tasten de tanden aan.

Je kunt voor de afwisseling ook eens een smoothie van maken op basis van zuivel (melk/yoghurt), groenten en noten.

Tijdens warme dagen kun je eens zelf ijsjes maken op basis van Griekse yoghurt en bijvoorbeeld aardbeien.

Welkom

Claudia Bellekom
Op deze plek vind u interessante nieuwtjes, leuke weetjes en acties met betrekking tot een gezond voedingspatroon.

Volg 2-b-eat ook op Facebook

contactgegevens

2-b-eat voedingsadvies is lid van

Ook interessant voor je vrienden?

Deel dit bericht via...